Corona maatregelen
Stichting Netwerk: Verbindt, versterkt, voorkomt

Mentaal gezondheidsprogramma Hoornse jongeren

08-10-2020

Hoe denken jongeren over mentale gezondheid? Wat voor tips kunnen ze elkaar geven om hun kopkracht te hebben en te houden? 

Deze vragen en meer worden beantwoord in het peer2peer programma Kopkracht van de Nationale Jeugdraad. In samenwerking met het jongerenwerk en kinderwerk van stichting Netwerk wordt er aandacht besteed aan de mentale gezondheid van jongeren in kader van de landelijke dag psychische gezondheid op 10 oktober. 

Training jongeren 8 oktober
Een groep jongeren uit verschillende Hoornse wijken en buurten krijgen donderdag 8 oktober een training, waarin zij leren omgaan met het geven van voorlichting op het basisonderwijs over het onderwerp: mentale gezondheid. Mogelijk houdt de coronacrisis niet alleen een gezondheidscrisis en een economische crisis in, maar stevenen we ook af op een toename van het aantal mensen met psychische problematiek. GGZ Nederland rekent in de nabije toekomst ook op een toename van de vraag naar ggz-zorg door een nieuwe groep: mensen met trauma‚Äôs vanwege corona. Juist hierom is het belangrijk om meer aandacht te generen voor mentale gezondheid. Door het programma kopkracht wordt er gewerkt door en voor jongeren en ligt de focus op een preventieve werking. 

Samenwerking Nationale Jeugdraad (NJR) en Stichting Netwerk
De ambitie van NJR is dat alle jongeren in Nederland de kans krijgen om uit te groeien tot mentaal fitte en veerkrachtige persoonlijkheden. Met meer dan 60 partnerorganisaties werkt het NJR in 2020 verder aan uitbreiding en borging binnen onderwijs, jongerenwerk en onderzoek. En nu ook bij de Hoornse jongeren. 
De uitwerking van Kopkracht zal binnen Hoorn net iets anders gaan dan gebruikelijk. Waar kopkracht zich richt op het samenwerken met het jongerenwerk, wordt nu ook de professionaliteit van het kinderwerk ingezet. Door beide krachten met elkaar te bundelen ontstaat er een sterkere samenwerking en groter bereik om mentale gezondheid breder op de kaart te zetten.

Rol Netwerk
Vanuit het kinder- en jongerenwerk van Stichting Netwerk worden er jongeren geselecteerd voor de training. Dankzij de connecties die zij hebben met onder ander de basisscholen en verenigingen kan dit project worden uitgevoerd. Zowel kinderen op het basisonderwijs als jongeren zijn de doelgroep in dit project. 

Lees hier het artikel in het Noord-Hollands Dagblad. 
- Wordbestand