Corona maatregelen

Speeltuin entree kaarten
Stichting Netwerk: Verbindt, versterkt, voorkomt

TONK-regeling in Hoorn voor inwoners in geldnood door corona

24-08-2021

TONK staat voor Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Deze eenmalige uitkering is voor inwoners en ondernemers die tussen 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021 te maken hebben (gehad) met een inkomensverlies van minimaal 30% door corona. Het minimumbedrag is verhoogd van € 1.600 naar € 2.400.

Moeite met noodzakelijke woonkosten
Door de coronamaatregelen hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij kunnen moeite hebben om hun woonkosten, zoals huur of hypotheek, te betalen.

Eenmalige uitkering
De TONK regeling biedt uitkomst. Het is een eenmalige uitkering van minimaal 2400 euro die niet terugbetaald hoeft te worden. Omdat het geen inkomen is, hoeft er ook geen belasting over te worden betaald. De TONK kan aangevraagd worden via de pagina TONK. Inwoners die tussen 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021 te maken hebben (gehad) met een inkomensverlies van 30% of meer door corona komen in aanmerking voor de regeling. De gemeente Hoorn voert deze regeling zelf uit en is ook bedoeld voor ondernemers in nood met hun privé-woonkosten.

Voor wie is de regeling bedoeld?
De regeling helpt inwoners en ondernemers uit Hoorn die tot nu toe niet in aanmerking kwamen voor regelingen zoals de Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers) en de bijzondere bijstand. De regeling geldt voor zowel ondernemers/zzp’ers, werknemers of werkzoekenden met financiële problemen die te maken hebben met een inkomensdaling van 30% of meer als gevolg van de coronacrisis. De regeling kan een keer aangevraagd worden. De mensen die al geld vanuit de regeling hebben gekregen, krijgen dit bedrag aangevuld tot € 2.400. Het bedrag hoeft niet te worden terugbetaald, en er hoeft geen belasting over te worden betaald.

Meer informatie over de TONK-regeling vind je op de pagina www.hoorn.nl/tonk Meer informatie over andere steunregelingen en hulp bij rondkomen vind je op www.hoorn.nl/rondkomen