SSW Wijkwerk kwaliteitslabel
Nieuws in verband met het Corona virus
Corona maatregelen Stichting Netwerk
Stichting Netwerk: Verbindt, versterkt, voorkomt

Trekking Afval Loterij Hoorn verzet

26-03-2020

Van 12 tot en met 21 maart werd er in Hoorn een unieke  ‘Afval loterij’ georganiseerd (in het kader van de landelijke opschoondag op 21 maart). Iedereen kon gratis meedoen door zwerfafval te rapen. Met een app kon het afval geregistreerd worden als lot. Zo maakte iedereen kans op leuke prijzen. De loten lagen dus letterlijk voor het oprapen! De loterij is georganiseerd door een groep enthousiaste inwoners samen met Intermaris, Stichting Netwerk, Puur Hoorn en ‘Voor een mooie stad’. 

In vrijwel elke wijk van Hoorn waren individuen of groepjes actief met het schoonhouden van de straat. De uitdaging was om samen 5.000 stuks zwerfafval te gaan rapen.
Iedereen kon meedoen
aan deze uitdaging die eindigt met de trekking van de loterij. De eerder gecommuniceerde datum van zaterdag 18 april komt wegens de huidige Corona situatie te vervallen​. Op welke wijze en datum deze trekking gaat plaatsvinden zal tzt worden doorgegeven.

Hoe werkt(e) het?
Met slechts een mobiele smartphone, een vuilniszak en afvalgrijpers, die gratis bij de wijkcentra konden worden opgehaald, kon je aan het werk. Foto’s van het geraapte zwerfafval dienden geüpload te worden in de app Litterati. Deze app wordt wereldwijd gebruikt voor het in kaart brengen van zwerfafval. In de app is een challenge genaamd ‘Afval loterij’ aangemaakt. Door mee te doen aan deze challenge, maak je automatisch kans op leuke prijzen zoals een compleet verzorgde dag naar Artis, kaartjes voor musea, bioscoop, events, kortingsvouchers bij lokale winkels en nog veel meer. 

Wat ligt er op straat?
Het doel is om naast Hoorn schoon te maken, ook data te verzamelen over zwerfafval. Hiermee kan visueel gemaakt worden hoeveel en welk soort afval waar ligt. Zo krijgen we inzicht en kunnen fabrikanten sneller overtuigd worden om over te gaan op milieuvriendelijke verpakkingen. De actie kun je tijdens de challenge live volgen via het dashboard op www.voorhoorn.nl. Kijk ook eens op Facebook.

Lees hier het krantenartikel in NHD

Lees hier het krantenartikel van NHD over de geslaagde actie (23-03-2020)