Corona maatregelen
Stichting Netwerk: Verbindt, versterkt, voorkomt

Wethouder op bezoek in wijkcentrum Grote Waal

19-06-2020

De coronacrisis heeft een grote impact op de wijkcentra in Hoorn. Voor de medewerkers en vrijwilligers maar bovenal voor de wijkbewoners die gewend waren om andere bewoners te ontmoeten op een laagdrempelige en vooral spontane manier in de wijkcentra. Wethouder Kholoud al Mobayed bracht donderdagochtend 18 juni een bezoek aan wijkcentrum Grote Waal om te zien hoe de coronamaatregelen zijn doorgevoerd sinds de aangepaste opening op 1 juni en om te praten met medewerkers over hoe zij de afgelopen periode hebben beleefd en hoe de nabije toekomst eruitziet.

Bij binnenkomst reageert wethouder Kholoud al Mobayed opgelucht: “Eindelijk kan ik ook weer eens tussen de mensen zijn. De energie is toch anders als je digitaal vergadert. Ik mis het om mensen face- to-face te zien.”

Tamar Steens-Jumelet, coördinator wijkcentrum Grote Waal vertelt:
“Daar zijn wij het mee eens. Dat bewoners nog niet spontaan binnen kunnen komen voelt erg onnatuurlijk. We zijn een wijkcentrum dat zich juist richt op sociale ontmoeting en zijn laagdrempelig voor bewoners om naar toe te gaan. Het is zo’n groot gemis voor zowel de medewerkers als de bewoners om hen niet te mogen ontvangen.”

Liam Wijngarte, zakelijk leider wijkcentrum Grote Waal vult aan: “Op sociaal niveau is de coronacrisis écht een verlies. Veel bezoekers die maandenlang thuis hebben gezeten, weten nu ineens niet meer wat ze moeten zeggen omdat het contact is verwaterd. Dit moet echt weer opgepakt worden om vereenzaming te voorkomen. Maar ook wij missen het contact met de bewoners en willen juist graag onder de mensen zijn. Gelukkig komt het nu weer een beetje op gang. Ondanks de maatregelen gaan we altijd lachend naar ons werk en zijn we gezond, dat blijft het belangrijkst.”

Buurtmoeder Nazan Acar ervaart dat vele moeders de activiteiten en het contact missen. Nazan belt geregeld met de moeders met een niet Nederlandse achtergrond om te vragen hoe het gaat. Ze merkt dat er veel angst heerst om ziek te worden, ook omdat er in hun moederland strengere lockdown regels zijn dan in Nederland. Sinds 1 juni zijn er wel al kleine groepjes moeders bij elkaar gekomen en zijn de Nederlandse taallessen weer gestart. Deze blijken hard nodig want de kennis is na maanden weer weggezakt.

De 89-jarige wijkbewoner Tinus die langskomt voor zijn koffieochtend komt vrolijk binnen: “Ik ben zo blij weer mensen te kunnen zien en spreken. Ik heb dit echt nodig, zowel mentaal als fysiek.”

Al Mobayed: “Ik krijg een heel goed gevoel hier, ondanks de coronamaatregelen en regels. Jullie maken er écht het beste van en hebben een groot hart voor de mensen. Geweldig!”