Zaal huren?

Activiteiten
Stichting Netwerk: Verbindt, versterkt, voorkomt

Dag van de Vrijwilliger!

07-12-2022

Vandaag is het de landelijke Dag van de Vrijwilliger! Een mooi moment om stil te staan bij onze vele vrijwilligers. Vandaag zetten we vrijwilliger Rob Dettmers in het zonnetje!

Wie is Rob Dettmers?
Rob Dettmers woont met z’n vrouw, de kinderen zijn alle drie uitgevlogen, in de wijk Kersenboogerd in Hoorn. Rob is gepensioneerd en was in zijn werkzame leven wetenschappelijk onderzoeker en biologie- en natuurkundedocent op de middelbare school Werenfridus in Hoorn. Zijn hobby’s zijn onder andere zeilen en (stoom)machines bouwen en hij past graag en vaak op zijn kleinkinderen.

-Interview-
Hoe bent u met Stichting Netwerk in aanraking gekomen?
Ik zag een advertentie in een plaatselijke krant waarin taalmaatjes werden gezocht. Ik heb hierop gereageerd en ben zodoende begonnen als taalmaatje. Ik begeleid op dit moment een man uit Thailand en een man uit Egypte. We spreken zo ongeveer wekelijks af, meestal in wijkcentrum Kersenboogerd. Daarnaast ben ik één van de vrijwilligers die huiswerkbegeleiding geeft in wijkcentrum Kersenboogerd. Samen met twee anderen begeleid ik wekelijks basisschoolkinderen van groep 3 t/m 8 met basisvaardigheden zoals taal, rekenen en klokkijken.

Waarom bent u werkzaam als vrijwilliger?
Ik ben met pensioen dus ik heb tijd over. Ik heb altijd met veel plezier in het onderwijs gewerkt en wilde dat graag weer oppakken. Vandaar dat ik nu nog steeds ‘les’ geef.

Wat is uw meerwaarde?
Ik heb veel ervaring in het onderwijs. Hoewel ik met name gewerkt heb met 15-18 jarigen, ervaar ik ook veel overeenkomsten met de jonge kinderen. Ze hebben vertrouwen in je kennis en stellen veel vragen, heel leuk! Ook vind ik het leuk om iets in de verhalen van m’n kleinkinderen te herkennen.

Wanneer is uw inbreng geslaagd?
Als de deelnemers tevreden zijn. Zo heeft de man uit Egypte goede cijfers gehaald voor z’n examens en kan hij de inburgering afronden. Ook ben ik blij als de kinderen met het gewenste schooladvies naar de middelbare school gaan, een passend advies hebben gekregen bij de wens en mogelijkheden.

Zou u vrijwilligerswerk aanraden?
Zeker. Het geeft me veel voldoening en achter de geraniums word je niet oud! De sfeer in het wijkcentrum is heel gemoedelijk en de medewerkers en bezoekers zijn toegankelijk.

Waar word je blij van?
Ik ben eigenlijk altijd blij, ik sta positief in het leven!

Leuk weetje
De Egyptische man die ik met zijn Nederlandse taal help, heeft vroeger op de Nijl gevaren. Toen ik eens een uitnodiging kreeg voor een zomerfeestje bij Oranje Buiten, vroeg ik of hij met me mee wilde op de zeilboot. Onderweg op het Markermeer stak de wind op en bleek hij niet echt zeebenen te hebben, dat was even slikken. Gelukkig konden we het zeil laten zakken en op de motor verder varen. Zo kwamen we heelhuids aan op het feest en hebben we een leuke herinnering waar we nog vaak op teruggekomen zijn.

"Ik sta positief in het leven!"