Zaal huren?

Activiteiten
Stichting Netwerk: Verbindt, versterkt, voorkomt

Succesvolle pilot van cliënten opvang- en woonlocaties naar eigen woonruimte

17-03-2022

Op 7 maart hebben de Westfriese gemeenten, zorgorganisaties en woningcorporaties hun handtekening gezet onder de ‘Samenwerkingsovereenkomst Uitstroomregeling Bijzondere Doelgroepen Westfriesland.’ Na een succesvolle pilot waarbij cliënten van opvang- en woonlocaties geholpen werden bij de uitstroom naar een eigen woonruimte, is besloten deze samenwerking te bestendigen in de bovengenoemde overeenkomst.

De Westfriese uitstroomregeling is bedoeld voor cliënten van daklozenopvang-, beschermd wonen- en jeugdzorglocaties. Zodra zij – na een periode van begeleiding – voldoende zelfredzaam zijn om (weer) zelfstandig te gaan wonen, zijn er vaak geen woonruimten beschikbaar. Daardoor verblijven zij vaak onnodig lang in de intramurale voorzieningen en ontstaan er wachtlijsten. Mensen hebben behoefte aan een eigen plek. Van daaruit kunnen zij beter hun leven opbouwen en participeren in de samenleving. Bovendien ontstaat door de uitstroomregeling meer doorstroom in de intramurale voorzieningen.

Pilot
Tijdens de pilot (2018-2021) ontwikkelden de samenwerkingspartners een werkwijze om cliënten, eventueel met begeleiding, te laten uitstromen.

Dit houdt in dat de cliënt eerst zelf op zoek moet zijn gegaan naar woonruimte. Is dat niet gelukt en voldoet de cliënt aan de andere criteria, dan kan hij/zij een beroep doen op de Uitstroomregeling. De cliënt en begeleider sturen de daarvoor benodigde papieren naar de uitstroomcoördinator, de centrale factor binnen de regeling.

Jonge Mama’s Hoorn
Stichting Netwerk begeleidt jonge (aanstaande) moeders (tot 23 jaar) in Hoorn met o.a. (tijdelijke) huisvesting, informele zorg en educatie. Doel hierbij is samen met de jonge moeders een toekomstperspectief te creëren voor henzelf en hun kind(eren) door de zelfredzaamheid te vergroten.

Sinds 2017/2018 zijn er twee Jonge Mamahuizen in Hoorn waar momenteel 6 jonge moeders met hun kind(eren) tijdelijk wonen op weg naar zelfstandigheid. Gezien de krapte op de woningmarkt is het vinden van een eigen woonplek vaak lastig. Met deze doorstroomregeling zijn er nu meer mogelijkheden en daarbij ontstaat er ook weer ruimte voor andere jonge (aanstaande) moeders die geen woonplek hebben en onvoldoende steun ervaren vanuit het eigen netwerk.

Meer informatie over Jonge Mama's