Zaal huren?

Activiteiten
Stichting Netwerk: Verbindt, versterkt, voorkomt

Extra vrijwilligers gezocht voor Buurtbemiddeling Hoorn en SED

07-05-2024

Buurtbemiddelaars vergroten al ruim 25 jaar de leefbaarheid en veiligheid in buurten en wijken. Zij stimuleren het prettig omgaan tussen buurtgenoten. Vele burenruzies en conflicten in de buurt worden opgelost door deze vrijwilligers die op verzoek gratis komen bemiddelen. 

Buurtbemiddelaars gezocht
Momenteel is Stichting Netwerk op zoek naar extra vrijwilligers die, na het volgen van een training, ingezet kunnen worden als Buurtbemiddelaar. Buurtbemiddeling wordt ingezet bij lichte vormen van woonoverlast om zo escalaties te voorkomen, de onderlinge communicatie te herstellen en het wederzijds begrip te bevorderen.

Hoe gaat het in de praktijk?
Bemiddelaars kunnen na de training aan de slag. Nadat de coördinator een melding ontvangen heeft gaan twee bemiddelaars met deze casus aan de slag. De bemiddelaars voeren individuele gesprekken met beide buren waarna een bemiddelingsgesprek volgt op een neutrale plek, denk hierbij aan een dorpshuis of gemeentehuis in de buurt. In dit gesprek gaan partijen zelf oplossingen zoeken waar zij beiden achter staan.

De ervaring leert dat het mogelijk is om al in een gesprek tot een oplossing te komen. Bemiddelingsgesprekken en afspraken worden strikt vertrouwelijk behandeld.

Hoog oplossingspercentage
Het landelijke gemiddelde oplossingspercentage van de behandelde zaken is maar liefst 70%. Dit succes is te danken aan de belangeloze inzet van de vrijwilligers.

Functie-eisen bemiddelaars
- ouder dan 21 jaar;
- onpartijdige houding;
- kan goed luisteren en overtuigend spreken;
- wekt vertrouwen en benadert mensen positief;
- flexibel en kan goed samenwerken;
- kan onderscheid maken tussen hoofdzaken en bijzaken;
- dringt door tot de kern van het conflict;
- kan omgaan met agressie en emoties;
- respect voor mensen met andere leefwijze en culturen;
- dringt eigen normen en waarden niet op aan anderen;
- kan informatie geheimhouden.

Interesse?
Wil jij graag anderen helpen die er zelf niet uitkomen? Of wil je eerst meer informatie? Neem dan contact op met Marin Olijve, Nanda Beerepoot of Linda Gerth via wijkcentrum Kersenboogerd, telefoon: 0229-219966 of per mail via: buurtbemiddeling@netwerkhoorn.nl . 

Meer informatie over Buurtbemiddeling Hoorn kun je hier vinden of kijk op www.problemenmetjeburen.nl.
Flyer Hoorn
Flyer SED